14 juni 2020

Zelfvertrouwen en Liefde

 

“Die twee verschillen, het open en het gedefinieerde G-centrum. Durven de spiegel van liefde te accepteren als voor jou bestemd. Versus durven het zelfvertrouwen te accepteren als van jou en van daaruit te acteren.” Hiermee eindigde het korte blog over Zelfvertrouwen uit februari.

Deze keer ook over zelfvertrouwen en liefde, maar nu vanuit de relatie met jezelf en met die van anderen. Hierin ligt een groot verschil voor het defined en undefined G-center. Belangrijk om te weten van jezelf en niet de laatste keer dat ik erover schrijf en spreek.

Twee voorbeelden en voel goed bij jezelf wat het meeste aanspreekt, vanuit jezelf.
“Jij voelt een zelfliefde die je kunt benoemen, je weet dat je anderen lief kunt hebben en dat er dan altijd nog genoeg liefde voor jezelf overblijft. Dat vertrouwen heb jij.”
en
“Als jij aan liefde denkt, denk je aan de ander, aan waarom je juist wel of geen verbinding voelt met de ander. Liefde van de ander voelen, kunnen ontvangen, is vaak een uitdaging geweest en je weet hoe hard je het nodig hebt.”

Vertrouwen in liefde

Meer dan de helft van de mensen kennen een zelfliefde en hebben een vertrouwen, waardoor ze niet afhankelijk raken van de Liefde van anderen. Het is een bepaald soort weten wie je bent. Afhankelijkheid kan wel bestaan op andere gebieden, zoals verzorgd worden, of initiatief nemen, in zelfliefde en zelfvertrouwen afhankelijk zijn van de liefde van anderen is er zelden bij. Dit is vaak een misvatting, omdat de behoefte aan liefde en genegenheid er bij iedereen is en de relatie met liefde uit het verleden kan verstoord zijn en een vertekend beeld geven. Toch bestaat er een groot vertrouwen in liefde.

Andersom geldt ook, dat iemand zoveel liefde heeft gekend dat het voelt als van zichzelf. Er ligt dan vertrouwen in de verbinding met anderen. Voor deze ca. 40% van de mensen is de relatie met de ander van nature extra kwetsbaar als het gaat om zelfliefde en -vertrouwen, omdat zij een spiegel nodig hebben om dit bij zichzelf te ervaren. Kwetsbaarheid hoeft door de spiegel niet ervaren te worden als een gemis aan zelfliefde of zelfvertrouwen. Belangrijk is het om voldoende vertrouwen te krijgen in zichzelf door comfortabele, ondersteunende relaties.

Omgevingsgevoelig

Voor deze laatste groep is het belangrijk om in de juiste omgeving, op het juiste moment met de juiste mensen te zijn. Het contact met de ander is in de juiste omgeving niet, of minder, kwetsbaar. In de verkeerde omgeving, waarbij je je ongemakkelijk voelt, is het moeilijk om de verbinding met de ander te ervaren als positief. Op het moment dat de verkeerde omgeving niet erkend wordt, is de associatie met de persoon of personen waarmee je bent, sneller verkeerd uitgelegd. Een ander moment in een andere omgeving kan het contact met dezelfde personen heel prettig zijn. Weten dat de omgeving belangrijk is en dat het geen tekort aan zelfvertrouwen en liefde betekent als de omstandigheden niet goed zijn, is belangrijk voor veel mensen. Deze ca. 40% hebben een undefined G.

De eigen richting en vertrouwen niet te kort doen

De relatie met de ander voor het deel van de mensen met een defined G wordt ervaren vanuit het eigen vertrouwen. Het hebben van dit vertrouwen in zichzelf en vaak ook in de ander, is in veel gevallen niet gestimuleerd. In deze maatschappij en de afgelopen generaties is het expressie geven vanuit vertrouwen en zelfliefde onderbelicht gebleven. Een onderwerp om een ander moment verder op in te gaan, nu nog wel benoemen dat door de overlevering zelfliefde en vertrouwen als constante daardoor bij jezelf en bij de ander nog steeds lastig te herkennen is. Het weten en erkennen hiervan is belangrijk.
Mensen met de defined G mogen durven vertrouwen dat zij expressie kunnen geven aan hun gevoel van richting vanuit hun zelfvertrouwen. Dat dat vertrouwen en zelfliefde er mag zijn, ook non-verbaal.
De uitdaging ligt er in het omgaan met de reactie van anderen. Vanuit vertrouwen en zelfliefde bewegen en je uiten wordt nog niet altijd gestimuleerd of begrepen, terwijl het heel krachtig is. Uitgelegd als te bepalend kan je terughoudend maken, maar ook het volgens andermans normen gaan leven, brengt je uit het zelfvertrouwen. Het authentieke van de defined G die vanuit vertrouwen en zelfliefde acteert, wordt nou eenmaal gezien. Dit erkennen en accepteren van jezelf is key.

Human Design

Hiermee heb ik veel verteld over de kracht van de defined G en deels ook hoe die kracht er kan zijn. De mensen met een undefined G centrum vinden het vertrouwen in een positieve spiegel in de juiste omgeving, echter waar zij vanuit zichzelf kracht vinden ligt in andere centra van hun Chart.

 

Liefs,

Marije