28 mei 2021

Je eigen ritme

 

Werken van 9 tot 5, vijf dagen per week, twee dagen weekend, in de avond sporten, bepaalde tijd naar bed en door de wekker gewekt. Voor de één klinkt het heerlijk, voor de ander een must. De één doet het goed op routines, de ander heeft afwisseling nodig. De één wordt op een vaste tijd moe en gaat naar bed, de ander merkt de vermoeidheid niet op het gaat (te) lang door.

Alle variaties zijn mogelijk en horen bij het natuurlijke ritme van een persoon. Natuurlijk ritme is persoonlijk en een gegeven. We letten er niet op, tot we uit ons ritme raken. Dan raken we vermoeid en gaan we anders eten. Redden we het normaal tot het avondeten, krijgen we nu een zoetaanval tussendoor, of slaan we het ontbijt over, of kunnen we niet slapen zonder late night snack.

Tegen je natuur in eten is een gevolg van een verstoring van je ritme, niet de oorzaak. De acute ritmeverstoorder is stress, maar je kunt ook jarenlang je natuurlijke ritme negeren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jouw ritme niet maatschappelijk geaccepteerd is.

Tegen je natuurlijke ritme ingaan heeft de grootste impact op je lijf. Door het anders-eten, maar ook door verstoring van je spijsvertering en stofwisseling.
Wil je graag je natuurlijke gewicht bereiken of behouden, kijk eens naar wat jouw ritme verstoort en pak de oorzaak bij de bron aan.
Je zult zien dat jouw lichaam zich hersteld.

Kijken we vanuit Human Design hiernaar, dan zien we veel handvatten. Hoe het slaapritme per persoon is bijvoorbeeld, of waarin ontspanning gevonden kan worden. Herken je dit beter, wellicht door de afgelopen Corona-periode, dan kunnen we een slag verder kijken. Wat bepaalt jouw eetpatroon, hoe kun jij vol genieten van wat je eet en zelfs welke levensstijl past bij jou.