31 maart 2019

Opgewekt blijven

 

Gedachten gaan voor- of achteruit, rewind vanuit herinneringen of forward naar de toekomst of dromen. Die gedachten, pak jij ze vast of laat je ze komen en gaan? En maak je onderscheid in welke weer kunnen gaan? Heb jij de neiging om de negatieve vast te grijpen en je emoties te laten bepalen? Of kies jij hoe jij je wilt voelen en zorgt die keuze ervoor welke gedachten blijven?

Oftewel, bepaal jij hoe goed je je voelt of doen je gedachten dat? Ik hoor vaak “je kunt je niet altijd opgewekt voelen”. En daar ben ik het niet mee eens.
Ook bij een opgewekt gevoel komen de herinneringen, toekomstplannen en dromen. Het verschil is dat ze positiever gefilterd worden. De negatieve die op dat moment geen inzicht geven, gaan weer zonder gevolg voor je emoties. De positieve, met of zonder inzicht, geven een impuls aan je gevoel. Een heel scala aan emoties kunnen hieruit voortkomen, van opgewekt naar blij of zorgeloos etc etc.

Klinkt heel fijn en misschien zelfs eenvoudig. De grootste moeite zit hem er in als de negatieve gedachten de overhand hebben en je naar een negatieve spiraal leiden. De gedachten kunnen inzicht geven of je aanzetten tot actie, maar de negatieve spiraal doet dat niet, want die wordt gestuurd door emoties. En negatieve emoties kun je niet ombuigen naar positief. Doorbreek die.
Luister naar je favoriete muziek, een huilbui, buiten lopen, sporten… Wat het dan ook is dat jou op dat moment uit de negatieve spiraal van emoties haalt, doe het! En wacht niet.

De negatieve gedachten die inzicht geven pas weer toelaten als je emoties positiever of neutraal zijn, anders niet!
En kies daarbij bewust voor het positieve gevoel dat je na je overpeinzing wilt voelen, opluchting is altijd haalbaar.
Lukt het dan toch niet om een positief gevoel te houden, stop op tijd. Inzichten die gezien moeten worden, komen toch wel, soms in een hele andere vorm.
Vertrouw daarop en kies voor een opgewekt gevoel!

Liefs,
Marije