8 november 2019

Het Koekoeksjong

 

Ook al een tijdje op mijn lijstje en niet het gemakkelijkste onderwerp. Het gaat over verantwoordelijkheid voor je eigen geluk. Een sociaal vangnet, familie en anderen waar we nauw mee verbonden zijn, zijn onvervangbaar als het gaat om geluk. Noodzakelijk zou je kunnen zeggen om je verbonden en geliefd te weten.

En dan, als zij keuzes maken die jij niet wilt, die bij jou onrust veroorzaken of jou zorgen geven, zijn zij dan verantwoordelijk voor jouw geluk?
Als er bijvoorbeeld een verhuizing of emigratie plaatsvindt, scheidingen of andere grote veranderingen. Het zijn je naasten, dus het doet zeker iets met je, maar maakt het jóu slachtoffer? Als ze iets doen dat jou niet gelukkig maakt, doen ze het jou dan aan? Of kun je bij jezelf blijven? Streven naar je eigen geluk én daar wat voor over hebben? Het vergt moed om je geluk in eigen handen te houden, ook al gebeuren er heftige veranderingen in het leven van diegenen van wie je houdt. Het vergt nog meer moed om voor je eigen geluk zelf ogenschijnlijk moeilijke beslissingen te nemen. En of het loont, pas te weten komen na de beslissing, na de verandering. Die verantwoordelijkheid voor jouw geluk in handen leggen van anderen is veilig, maar maakt het gelukkig of wordt het streven naar, een uitstel van, geluk?

Liefs,
Marije