25 mei 2020

Emotiebeleving

 

  • Human Design thema –

Ook al een tijd op mijn lijstje om over te schrijven is emotiebeleving, over de noodzaak en de verschillen die er zijn. Getriggerd door Human Design en door deze periode van veranderend samenleven.

Naast de noodzaak en verschillen in beleving, is het uiten van onze emoties heel verschillend meegeven door de generaties voor ons. Deze drie componenten, de noodzaak en verschillen van het beleven van emoties en de impact van de voorbeelden die we uit onze jeugd meekrijgen, beschrijf ik in dit blog.

Altijd in een high

Dit klinkt voor sommigen als een grote wens, terwijl dat het niet zou moeten zijn. Het niet willen voelen van emoties ter voorkoming van essentiële angst die gevoeld wordt, is een andere niet werkende manier om met emoties om te gaan.

Emoties hebben een belangrijk doel, ze houden ons vrij van blokkerende gedachten en geven de mogelijkheid om oude patronen op te ruimen. Er is veel te winnen met het vrij laten stromen van emoties. De noodzaak ligt hier in het open kunnen zijn en blijven en daarmee emotioneel weerbaar en gezonder te worden.

In consulten leg ik vaak uit dat het kunnen beheersen van emoties nooit het gewenste resultaat mag zijn. Weerbaarheid komt niet voort uit het op gepaste wijze, bij de juiste personen je emoties tonen, maar door je emoties vrij te laten stromen op de manier die bij jou past. Zo is 50% van de mensen pas authentiek als emoties geuit kunnen worden, op het moment dat de emoties opkomen. Het gedefinieerde emotionele centrum blijft emoties van hoog naar laag en weer omhoog bewegen en hier “gepast” uiting aan geven legt een onnatuurlijke druk op het gestel van die personen. De intensiteit hiervan aanpassen aan de situatie is vaak wel gewenst, om op een later moment alsnog de volle intensiteit van die emotie te beleven en te uiten. Als het emotionele centrum je motor is, heb je als volwassene vaak wel geleerd om je “in te houden” waar je emoties niet passend zijn. Accepteren dat je op een later moment alsnog die emotie intens moet beleven, is ook nodig. En is vaak niet bekend.

Verschillende beleving

Waar bij de eerste helft van de mensen het boven alles noodzakelijk is dat ze hun emoties voelen en beleven. Is het bij de andere helft van de mensen, met een ongedefinieerd emotioneel centrum, eerst belangrijk te onderscheiden of de emoties die ze voelen wel volledig van hunzelf zijn. Niet alle emoties die ze voelen komen uit hunzelf voort en hier bewust van zijn is nodig om niet te zoeken naar waarom ze zich voelen zoals ze zich voelen aan de hand van hun emoties. Dit werkt verwarrend. Nog belangrijker voor deze mensen is dat ze zich bevinden in een omgeving die hun emoties ondersteunen en dat ze even op zichzelf zijn als ze voelen dat ze meegenomen worden in negativiteit of als de ander hen teveel wordt. Dit in tegenstelling tot mensen met een gedefinieerd centrum die de emotie ten volle moeten beleven, moet het undefined emotionele centrum eenmaal uit de aanwezigheid van anderen zich ontdoen van de overload aan emoties, overigens zonder ze te willen begrijpen.

Als kind

De verschillen in emotiebeleving, hoe bewust we ons daarvan zijn, heeft ook te maken met in hoeverre we dit geleerd hebben in onze jeugd. Zo kan een kind met een ongedefinieerd emotioneel centrum geleerd hebben om de tijd te nemen om op zichzelf te zijn om zich te ontdoen van alle emoties om zich heen. Of kan het kind met een gedefinieerd centrum de ruimte hebben gekregen zijn emoties intens te beleven, waarbij het “hoe” zich te uiten geleerd werd, zonder de emoties binnen te houden. En dit zijn positieve voorbeelden. De impact vanuit de jeugd is vaak groot. Emotiebeleving en de impact uit de jeugd vanuit Human Design-thinking daar gaan meer blogs over komen. Het thema is te uitgebreid en te belangrijk om in één blog te vatten.

Tot slot nog een noodzaak van het vrij stromen van emoties en die geldt voor iedereen, is het ten volle kunnen genieten! Zeker in deze tijd belangrijk. Ook dit zorgt voor emotioneel weerbaar en stabieler zijn.
Als emoties vrij kunnen stromen, heeft dit een positieve uitwerking op ons fysieke gestel en immuunsysteem. In deze tijd belangrijker dan ooit!

Liefs,
Marije