2 juli 2020

Leading without taking the lead

 

Human Design thema – Natuurlijk Leiderschap

 

Ook een onderwerp getriggerd vanuit Human Design, leiden zonder de lead te nemen. Niet de managers, ook niet de zichtbaar aangeboren leiders, maar die mensen die heel natuurlijk leiding geven, zonder dat het echt zichtbaar is.

Die zien wat er gedaan moet worden om een succes te maken van dat event, die reorganisatie of dat nieuwe initiatief. Zij die schijnbaar moeiteloos de juiste mensen aantrekken of ontdekken. Omdat ze weten welke expertise op welk gebied nodig is. Zij die wel gewaardeerd worden, maar niet vaak de kans krijgen de leiding te nemen. Zij die hiertoe gestimuleerd moeten worden.

Ze schromen de leiding nemen niet, het verbinden van de juiste mensen aan de taak gaat ze vaak zo natuurlijk af, dat het niet gezien wordt als leiden op de traditionele manier. Wel de capaciteiten van adviseur, voorzitter en het hoofd koel houden, worden herkend. Ze wachten vaak af tot ze voor bepaalde rollen gevraagd worden en dat werkt goed.

Herken jij ze?

In het geval je er niet zelf één bent, herken jij ze? Die natuurlijke verbinders, waar je graag naar luistert, voor advies naar toe gaat en graag mee samenwerkt? Stimuleer ze eens om alle capaciteiten die jij bij ze ziet in te zetten voor het gemeenschappelijke doel. Wedden dat ze het tot een succes maken! Díe leiders.

Ambitie en succes

En jij die zich herkent in de natuurlijke verbinder? Beland jij in de rollen en functies die je voor ogen hebt? Of durf je nee te zeggen tegen de uitnodiging die niet leidt tot jouw doel? Durf na te streven waar je ambities liggen en te gaan voor het succes. Het is belangrijk.

Liefs,

Marije

—————————————–

Human Design thema Natuurlijk Leiderschap gaat over het Human Design type de Projector, ongeveer 20% van de mensen valt onder dit type. Een groot deel van de Projectors kunnen zich hierin herkennen. Wil je hier meer over weten, of over andere thema’s, stuur mij een bericht.