2 augustus 2020

Informatie verwerken-

Wat heb je aan je hoofd?

 

Human Design thema – Informatie verwerken

 

Mooi thema, het hoofd, vanuit de Human Design gedachte. De manier waarop we informatie verwerken en ons hoofd gebruiken. Globaal zijn er 3 verschillen.
Een onbegrepen thema. Weten wat bij jou past én dat dit bij een ander heel anders kan zijn, geeft rust in je lijf. En rust in je hoofd, als dat tenminste bij je past!

Als Human Design nog een onbekend gebied voor je is. In het kort is Human Design een systeem opgebouwd uit oude Oosterse en moderne Westerse wetenschappen, voor zelfinzicht. Een complex systeem, dat de uniciteit van de mens weergeeft, dat laat zien dat we niet hetzelfde horen te zijn als een ander. Uniek én verbonden.

De drie verschillen uitgelicht! De 3 zijn, een totaal gevuld hoofd, alleen het Anja centrum gedefinieerd en een leeg hoofd (met een knipoog zo genoemd 😉). Alle 3 goed te herkennen als je een tijdje met iemand in gesprek bent.

Gevuld hoofd

Het gevulde hoofd, beide centra gedefinieerd, vindt het heerlijk om gevoed te worden met nieuwe stukken informatie en hier autonoom mee aan de slag te gaan. Om kennis, ervaring en herinnering om te zetten in nieuwe inspiratie, om zich te vermaken met de verschillende invalshoeken die de gedachtes voortbrengen. Een goed gesprek wordt niet gemeden, juist niet, maar het liefst wel met inhoud.
Ook dit hoofd kan druk ervaren, als er zorgen zijn. Het gevulde hoofd weer tot rust krijgen en op een goede manier weer inspirerend aan het werk te krijgen, kan door van zich af te praten. Zonder weerwoord van de ander, de zorgen die te veel zijn geworden, puur van zich af praten. Net zolang tot de rust weer terugkeert. En hier de ruimte voor vragen. Dit kan klinken als een logische manier van rust in je hoofd krijgen, maar dat is het niet voor iedereen. Van je af praten zonder gesprek.

Voor de ander- In gesprek met iemand met een gevuld hoofd, de kennis die uitgewisseld wordt en de behoefte aan meer informatie, kan aanvoelen als drukkend. Vooral als er veel vragen komen, uit nieuwsgierigheid, over onderwerpen waar jij niet mee bezig bent, kun je druk ervaren. Wees je ervan bewust of je de behoefte voelt om te antwoorden. Degene met het gevulde hoofd is zich er meestal niet van bewust dat er druk uitgaat van de nieuwsgierigheid of de behoefte van kennis uitwisselen. En vooral, geniet ervan als je de belangstelling ervaart!!

Het Lege hoofd

Het hoofd, met 2 ongedefinieerde hoofdcentra (Anja en hoofd), kan prima een grote hoeveelheid aan informatie tot zich nemen. Niet met als doel om alle informatie en kennis direct te verwerken tot iets nieuws, maar om op een later moment over te beschikken. Oneindig veel diverse informatie kan door het ongedefinieerde hoofd heen gaan. Een studieboek van begin tot einde doorlezen is vaak geen probleem. De juiste kennis op het goede moment tot je beschikking hebben, is een kwestie van trainen. En vaak heeft een leeg hoofd geleerd om te observeren, om te zien bij anderen hoe zij leren en hierdoor wat goed voor henzelf werkt. Ook kunnen er door de observatie inventieve manieren gevonden worden om anderen te inspireren.
Een onrustig leeg hoofd wordt vaak veroorzaakt door druk van buiten. Vrij kunnen denken en spreken is belangrijk. Gestuurd worden door gedachten van anderen is storend en geeft onrust, overprikkeling. Goede gesprekken ja, mits dit aansluit op wat jou bezighoudt. Wees je hier bewust van en in een drukvol gesprek, genoeg ís genoeg. En anders, gewoon luisteren en de informatie aanhoren, want dat kun je als geen ander!

Voor de ander- In gesprek met iemand met een leeg hoofd merk je dat er vaak gewisseld wordt van onderwerp, vaak verrassend en niet te herleiden waar de gedachten vandaan komen. Als je de behoefte voelt, laat ze de onderwerpen in het gesprek bepalen, dat leidt tot hele bijzondere, gevarieerde en vaak lange gesprekken.

Gedefinieerde Anja centrum

De derde variant is alleen het Anja centrum gedefinieerd, dan altijd verbonden met de keel. Mensen met een Anja centrum ontvangen informatie door het direct te linken aan eerdere informatie, ervaring of kennis. Er worden meteen verbanden gelegd, dat leidt tot getoetste informatie. Zo nodig wordt eerdere informatie aangepast. Het is het analytische brein, nieuwe informatie wordt opgenomen in het web aan informatie, met nieuwe verbanden en inzichten.
Het hoofd met Anja gedefinieerd kan behoorlijk overloaded raken. Nieuwe indrukken, kennis, gesprekken moeten de tijd en ruimte krijgen om te landen, om te verwerken. Na hard aan het werk te zijn geweest, heeft dit hoofd ontspanning nodig. Gebruik niet je slaap om te verwerken, zoek ontspanning die bij jou past, denk aan wandelen, tv, muziek, dans, sport, zingen etc. Geen activiteiten omdat het móet, maar puur om te ontspannen. Je hebt een zichtbare intelligentie! Zorg er goed voor.

Voor de ander- In gesprek met iemand met Anja gedefinieerd merk je vaak een belangstellend en bedachtzaam luisteren, terwijl er behoorlijk gericht, gestructureerd en begrijpelijk gesproken wordt. Vaak heerlijk om mee in gesprek te zijn. En mocht je merken dat het ze teveel wordt, dat er irritatie of onrust ontstaat, wees dan zo bedachtzaam om het gesprek te beëindigen. Zij hebben het vaak niet tijdig door.

Liefs,
Marije